wave

Varende feest- & trouwlocatie in Amersfoort

Over de Inspiratieboot en haar bemanning

Wie kunt u allemaal verwachten aan boord?

Natuurlijk de Schipper Laurens die het schip eigenhandig in 2 jaar tijd van roestbak tot varend monument heeft verbouwd. Zoon Daniël vaart inmiddels regelmatig mee om z’n pa te helpen. Hij studeert inmiddels maar hopelijk vindt hij nog tijd om de schipper te helpen. Twan, de gastheer die ervoor zorgt dat het aan niets ontbreekt.

Sinds het begin van de Inspiratieboot zijn er elk jaar stagiaires mee gevaren. Velen hielpen regelmatig mee omdat de werksfeer gewoon goed is aan boord. Elke keer was het weer leuk om ze te zien groeien in hun werk of op school.

Behalve de stagiaires zijn er in de loop van de jaren dames en heren door de gasten ”ingevlogen” om te helpen. Ook dit is mogelijk op de Inspiratieboot. Sommige waren zo enthousiast dat ze terug zijn gekomen.

Missie en Doel

Wij zijn pas tevreden wanneer u (meer dan) tevreden en positief van boord gaat. Gelukkig worden we hierin bevestigd door alle goede waarderingen in ons gastenboek en goede cijfers elders op het internet. Voor deze waardering aan boord en online doen wij het en stappen ook wij elke keer weer vrolijk aan boord.

Rivier de Eem

De Eem is een 18 km lange rivier die stroomt door het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland, tussen Amersfoort en de Randmeren. De Inspiratieboot bevindt zich aan het begin van deze rivier, in de buurt van de Koppelpoort. Vanuit deze historische (water)poort vloeit de Eem uit in het Eemmeer. Leuk om daarbij te vermelden is dat de Eem de enige rivier is die zowel in Nederland ontspringt als ook uitmondt.  De Eem biedt diverse (historische) interessante bezienswaardigheden, waar wij ook langs zullen varen.

Met onze oude vrachtboot kan een prachtige tocht gemaakt worden over deze rivier, genietend van het verrassend mooie en groene natuurlandschap. Kijk maar eens op www.de-eem.nl.

Voor meer (historische) informatie over de Eem raden wij onze gasten ook om de Wikipedia hiervan eens door te nemen. Veel vaarplezier!

Reisdoelen

De Eem en de natuur zijn het hoofd(reis)doel van het schip. De rivier meandert door het landschap en daarom is na elke bocht weer een nieuw vergezicht te zien.

We kunnen ook naar Spakenburg (of Huizen) varen. Spakenburg is een oud, Hollands vissersplaatsje waar niet alleen in het museum nog de klederdrachten van vroeger te bewonderen zijn.

Een grote reis naar het Stoomgemaal aan het Eemmeer is ook mogelijk. Stoomgemaal Hertog Reijnout is een uniek monument dat in 1985 is gerestaureerd. Dit stoomgemaal is 100 jaar lang in bedrijf geweest, van 1883 tot 1983 en is nu het enige nog werkende gemaal met twee buitenschepraderen.

Geschiedenis

De Inspiratieboot is gebouwd in 1901 te Vrijenban (gem. Delft) genaamd de Elizabeth. Het schip is terug gerestaureerd naar de periode 1928 toen zij als motorklipper rond voer. De Inspiratieboot bezit een uitzonderlijk mooie zeeg (ronding) en een uitgesproken Klipperkop. Het schip is gebouwd als zeilschip zónder motor. Op een (klein) zeil werd er toen de haven in gemanoeuvreerd of men maakte gebruik van een (stoom) sleepbootje.

De lading bestond onder andere uit stro, bieten, hout. Het vaargebied was door heel Nederland. Na aankoop van het schip, 7 april 2008, zijn er in totaal 6 containers(!) van 6 kubieke meter vuilnis en de oude betimmering uit het schip gehaald. Helaas was de betimmering niet meer te redden vanwege houtworm.

De laadmast is vervaardigd uit een koninklijk boom die in de tuinen van ’t Loo stond. De machinekamer, inclusief de oude stinkende motor, is helemaal weggehaald en vanaf het nulpunt weer opnieuw opgebouwd. Er staat nu een nieuwe motor in die voldoet aan de strengste EU-normen (CCR2 gekeurd) met de minste uitstoot aan broeikasgassen.

 

Goed nieuws! Wij gaan weer varen!

 

Er is licht aan het einde van de corona tunnel!

Wij hopen medio juni weer te mogen gaan varen, daarom nemen we weer boekingen aan!

De Inspiratieboot heeft nu trouwens ook vele raampjes!