wave

Varende feest- & trouwlocatie in Amersfoort

Over de Inspiratieboot en haar bemanning

Wie kunt u allemaal verwachten aan boord?

Eigenaar & Zoon

Natuurlijk de Schipper/gastheer Laurens die het schip eigenhandig in 2 jaar tijd van roestbak tot varend monument heeft verbouwd. Zoon Daniël vaart inmiddels regelmatig mee om z’n pa te helpen.

Schippers

Op de rivier staan afwisselend Adri en Alice aan het roer. Beide ervaren schippers die jaren hun eigen schip hebben gevaren.

Oud stagiaires en andere dames in dienst

Sinds het begin van de Inspiratieboot zijn er elk jaar stagiaires mee gevaren. Veel helpen nog regelmatig mee omdat de werksfeer gewoon goed is aan boord. Elke keer weer leuk om ze te zien groeien in hun huidige werk of op school. Zo ziet u nu nog regelmatig Melissa en Michelle aan boord.

Behalve de stagiaires zijn er in de loop van de jaren dames door de gasten ”ingevlogen”. Ook dit is mogelijk op de Inspiratieboot. Sommige waren zo enthousiast dat ze terug zijn gekomen. Lydian en Sandra zijn daarom ook nog vaak aan boord.

Sinds begin dit jaar is er geen stagiaire werkzaam bij de Inspiratieboot. Daarom is Anna nu in dienst en zal u haar het vaakst treffen. Anna heeft datgene waar de Inspiratieboot bekend om staat. Ongedwongen, flexibel, correct, warm en enthousiast.

Missie en Doel

Wij zijn pas tevreden wanneer u (meer dan) tevreden en positief van boord gaat. Gelukkig worden we hierin bevestigd door alle goede waarderingen in ons gastenboek en goede cijfers elders op het internet. Voor deze waardering aan boord en online doen wij het en stappen ook wij elke keer weer vrolijk aan boord.

 

Rondvaart over de Eem

De Eem is de rivier die stroomt door het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland tussen Amersfoort en de Randmeren. Met de boot kan een prachtige tocht gemaakt worden over de Eem, genieten van het verrassend mooie en groene natuurlandschap. Kijk maar eens op www.de-eem.nl.

Reisdoelen

De Eem en de natuur zijn het hoofd(reis)doel van het schip. De rivier meandert door het landschap en daarom is na elke bocht weer een nieuw vergezicht te zien.

We kunnen ook naar Spakenburg (of Huizen). Spakenburg is een oud, Hollands vissersplaatsje waar niet alleen in het museum nog de klederdrachten van vroeger te bewonderen zijn.

Een grote reis naar Stoomgemaal aan het Eemmeer is ook mogelijk. Stoomgemaal Hertog Reijnout is een uniek monument dat in 1985 is gerestaureerd. Dit stoomgemaal is 100 jaar lang in bedrijf geweest, van 1883 tot 1983 en is nu het enige nog werkende gemaal met twee buitenschepraderen.

Geschiedenis

De Inspiratieboot is gebouwd in 1901 te Vrijenban (gem. Delft) genaamd de Elizabeth. Het schip is terug gerestaureerd naar de periode 1928 toen zij als motorklipper rond voer. De Inspiratieboot bezit een uitzonderlijk mooie zeeg (ronding) en een uitgesproken Klipperkop. Het schip is gebouwd als zeilschip zónder motor. Op een (klein) zeil werd er toen de haven in gemanoeuvreerd of men maakte gebruik van een (stoom) sleepbootje.

De lading bestond onder andere uit stro, bieten, hout. Het vaargebied was door heel Nederland. Na aankoop van het schip, 7 april 2008, zijn er in totaal 6 containers(!) van 6 kubieke meter vuilnis en de oude betimmering uit het schip gehaald. Helaas was de betimmering niet meer te redden vanwege houtworm.

De laadmast is vervaardigd uit een koninklijk boom die in de tuinen van ’t Loo stond. De machinekamer, inclusief de oude stinkende motor, is helemaal weggehaald en vanaf het nulpunt weer opnieuw opgebouwd. Er staat nu een nieuwe motor in die voldoet aan de strengste EU-normen (CCR2 gekeurd) met de minste uitstoot aan broeikasgassen.

 

Coronavirus update

Wegens de coronavirus maatregelen nemen wij vooralsnog geen boekingen aan.